Home grillaus Ripen Grilli – Täytetty Benella siika ja kaalipyörykkä vartaat

Ripen Grilli – Täytetty Benella siika ja kaalipyörykkä vartaat

by Maailman makuja
Ripen Grilli ohjelman antia

Postauksen reseptit ja tuotanto tehty yhteistyössä Ripen Grilli -ohjelman kanssa.

Kymmenosainen Ripen Grilli ohjelma alkoi maanantaina Alfa-TV:llä. Ensimäisessä jaksossa grillattiin aurinkoisella terassilla Benella siikaa sekä kaalipyörykkä vartaita, jotka aateloitiin Heinzin ja Bull’s Eyen kastikkeilla. Lisukkeeksi näille valmistui jogurttimajoneesia, paprikasalsaa sekä grillattuja varhaiskaaleja.
Meillä Haugen-Gruppenilla on ilo olla osa ohjelmaa, sillä Heinz toimii ohjelman pääyhteistyökumppanina. Nämä reseptit onkin tehty yhteistyössä Alfa-TV:n ja Ripen Grilli ohjelman kanssa. Reseptit löytyvät myös Alfa-TV:n omilta sivuilta https://alfatv.fi/reseptit . Osa tämän postauksen kuvista ovat kuvaaja Kimmo Levosen ottamia.

Benella siikaa ja kaalipyörykkä vartaita Ripen Grilli ohjelmasta
Herkullista kesäruokaa suoraan grillistä. Kuvaaja: Kimmo Levonen
Vieraskokki Markus ja itse Risto "Ripe" Mikkola Ripen Grilli ohjelmassa
Vieraskokki Markus sekä kokki Risto ”Ripe” Mikkola. Kuvaaja Kimmo Levonen

Kesä on grillauksen kulta-aikaa ja nämäkin herkulliset annokset valmistuvat kätevästi kesäkeittiössä grillaten. Mikäs siinä samalla nauttien auringosta ja kesäilmasta, kun grillissä valmistuu päivän ateria. Kokonainen Benella siika voi vaikuttaa haastavalta, mutta Ripen Grilli ohjelmassa kokki Risto ”Ripe” Mikkola antoi hyvät vinkit siian grillaukseen. Halsteri on kätevä apuväline kalan grillauksessa ja oikeanlainen sidontanaru pitää huolen, ettei kalan täytteet pääse leviämään.

Toinen hyvä vinkki oli kaalin ryöppäys. Se tarkoittaa siis sitä, että kasvikset laitetaan kiehuvaan veteen noin 2 minuutiksi, jonka jälkeen ne laitetaan kylmään veteen, jolloin niiden kypsyminen pysähtyy. Tarkoituksena ei ole siis kypsyttää kasviksia läpikotaisin, vaan pehmittää ne niin, että grillaaminen on helpompaa.

Myös paprikoiden paahtaminen grillissä mustiksi asti oli vinkki, jota kannattaa kokeilla. Paahtaminen syventää paprikan makua, eikä mustaa pintaa siten tarvitse säikähtää. Paahdettu paprikasalsa on mainio lisuke grilliruoalle.

Kokonainen grillattu Benella siika ja kaalipyörykkä vartaat Ripen Grilli ohjelmasta
Kuvaaja Kimmo Levonen

Näiden kesäisten reseptien loppusilauksesta vastasi grilliruokiin sopivat Heinzin Seriously Good majoneesi sekä Bull’s Eye BBQ-kastike. Ripen Grilli ohjelmassa jokaisessa jaksossa on reseptiikkaa, jossa on käytetty näitä tuotteita, joten maanantaisin kannattaa avata Alfa-TV klo 19. Monia kesäisiä reseptejä on vielä luvassa!

Täytetty Benella siika

  • 1 kpl kokonainen Benella siika, puhkaistuna
  • suolaa
  • rypsiöljyä
  • tuoretta timjamia
  • sidontanarua

Kalan täyte

  • 100 g sipulia, suikaloituna
  • 100 g fenkolia, suikaloituna
  • 0,5 dl öljyä
  • ¼ pnt timjamia
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sokeria

Mausta Benella siiat suolalla ja voitele öljyllä kalan pinta.

Freesaa suikaloidut sipulit ja fenkoli öljyssä n. 10 minuuttia. Lisää timjami ja sitruunan mehu. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Jäähdytä.

Täytä kalat fenkoli täytteellä ja tuoreilla timjamin oksilla. Sido kala narulla. Laita grillihiilien päälle kostutettuja savustuspuruja ja grillaa miedolla lämmöllä molemmilta puolilta n. 10 minuuttia kannen alla, jotta kevyt savunmaku tarttuu kalaan. Voit myös grillata ilman savustuspuruja.

Grillattu varhaiskaali

  • 2 kpl varhaiskaalia
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl öljyä

Leikkaa kaalit 12 osaan ja keitä suolalla maustetussa vedessä 2 minuuttia. Jäähdytä. Voitele kaalit öljyllä ja grillaa miedolla lämmöllä grillissä molemmilta puolilta n. 5 minuuttia, mausta suolalla.

Ruohosipuli jogurttimajoneesi

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 dl Heinz Seriously Good majoneesia
  • 1 rkl sokeria
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 pnt ruohosipulia, hienonnettuna
  • suolaa
  • mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Anna maustua pari tuntia, tarjoile grillatun kalan kanssa.

Kaalipyörykkä varras

  • 1 pkt kasvispyöryköitä
  • 1 varhaiskaali
  • 1 dl Bull’s Eye BBQ kastiketta

Ryöppää kaalilehdet kiehuvassa vedessä ja jäähdytä. Sekoita Bull’s Eye BBQ kastike ja kasvispyörykät keskenään. Kääri kaalinlehdet kasvispyöryköiden ympärille. Laita pyörykät vartaisin (5kpl/varras) ja grillaa.

Purjo-paprikasalsa

  • 1 purjo silputtuna
  • 1 paprika
  • 0,5 dl öljyä
  • sitruunanmehua
  • suolaa
  • mustapippuria

Grillaa paprika kokonaisena, jäähdytä ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet ja tarkista maku.

Heinzin Seriously Good majoneesi sekä Bull's Eye BBQ-kastike Ripen Grilli ohjelmassa
Kastikkeet kesän grillaukseen.

You may also like

Leave a Comment