Home herkku Omenahillo ja säilönnän ABC

Omenahillo ja säilönnän ABC

by Maailman makuja
omenahillo

Loppukesä on säilömisen kulta-aikaa! Metsät ja puutarhat ovat pullollaan luonnon aarteita, niin mustikoita, puolukoita, omenia kuin sieniä ja mikäs sen ihanampaa kuin säilöä niistä vitamiinit talteen talven varalle. Keittiöissä uunit käyvät kuumina, kun ihanat mustikkapiirakat ja omenakaurapaistokset valtaavat kodit tuoksullaan. Leivonnan lisäksi satoa kannattaa säilöä myös hilloksi, jota voi laittaa pitkin vuotta esimerkiksi aamupuuron tai lettujen päälle. Oma lempihilloni on omenahillo, joka on yhtä aikaa makea, hiukan kirpeä ja mausteinen. Tässä teille resepti maukkaaseen inkiväärillä maustettuun omenahilloon.

omenahillo
Omenahillo säilyy Törsleffsin Melatinien avulla pitkään herkullisena.

Törsleffs, joka on tuttu merkki kondensoiduista maidoistaan, on myös brändi, joka tuntee säilönnän. Törsleffsillä on monenlaisia tuotteita säilöntään, niin Atamonia kuin Melatineja. Heidän nettisivuillaan on kattavasti kerrottu täsmävinkkejä ja neuvoja mitä pitää muistaa säilömisessä. Ohjeet voivat tuntua nipottamiselta, mutta niitä noudattamalla säilöminen onnistuu ja saat nauttia herkullisesta hillosta tai mehusta huolettomammin.

Säilöntä kannattaa aloittaa purkkien ja niiden kansien huolellisella desinfioinnilla pakkauksen ohjeen mukaan Törsleffs Atamon liuoksella. Desinfiointi on tärkeä muistaa tehdä ennen hillotusta, sillä se estää hillojen ja mehujen homehtumisen ja käymisen, ja siten pitää ne käyttökelpoisina ja maukkaina pitkään.
Toinen homeen ja hiivan syntymistä estävä vaihe on vaahdon kuoriminen hillon tai mehun pinnasta ennen purkitusta. Epäpuhtaudet kertyvät vaahtoon keittovaiheessa, joten sen kuoriminen vie bakteerit mennessään.

omenahillo
Omenahillo on yhtä aikaa makeaa, kipeän hapanta sekä mausteista.


Hilloihin ja mehuihin kannattaa käyttää vain hyvälaatuisia marjoja ja hedelmiä – madonsyömiä tai vahingoittuneita yksilöitä ei ole järkevä käyttää, etteivät ne pilaa koko valmistuvaa annosta. Jos haluat hilloa/mehua isomman satsin, annokset kannattaa tehdä useammassa erässä eikä tehdä kerralla tuplasatsia. Hillopurkit täytetään aina pintaan asti, suljetaan huolella ja säilytetään viileässä alle 10°C. Jos kuitenkin jostain syystä säilöttyyn mehuun/hilloon ilmestyy hometta, ei sitä tulisi käyttää vaan heittää saman tien pois.

Kotimaiset omenat sopivat omenahilloon hapokkaan makeutensa ansiosta hyvin. Vaikka pienien kotimaisten omenien kuoriminen ja siemenkotien poistaminen voi tuntua työläältä, lopputulos palkitsee. Jos soseutat hillon, ei omenoita välttämättä tarvitse edes kuoria. Kuoret antavat hilloon myös väriä. Jos käytät punertavia omenia, tulee myös hillosta kauniin punertavaa.

omenahillo
Kotimaiset omenat sopivat omenahilloon loistavasti.

Vaikka syksystä ei vielä saisi puhua, vaan nauttia täysillä loppukesän hetkistä, on pakko myöntää, että tulevan pimeän ajan ajatteleminen tuntuu astetta helpommalta, kun on lohduttavan makeaa omenahilloa jääkaapissa. Tämä makean mausteinen omatekoinen omenahillo maustaa tänä tulevana syksynä aamupuurot ja syksyiset lettukestit. Omenahillon avulla pääsee makumuistolle loppukesän lämpöön ja samalla voi olla kiitollinen luonnon aarteista, jota meillä on metsät pullollaan.
Ei muuta kuin luonnon aarteita keräämään ja padat porisemaan – säilöntä on trendikästä ja palkitsevaa puuhaa!

Mausteinen omenahillo

  • 1 kg kotimaisia omenia
  • 2-3 dl sokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 5 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 tl Törsleffs sinistä melatinia + 1 rkl sokeria

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Lisää omenat kattilaan yhdessä sokerin, sitruunan ja inkiväärin kanssa, lisää n. 1 dl vettä. Keitä hiljalleen 30 minuutin ajan kannen alla. Jos haluat hillosta täysin sileää, voit surauttaa sen sauvasekoittimen avulla sileäksi tai jättää siihen sattumia.
Sekoita Melatin ja 1 rkl sokeria ja lisää kattilaan. Keitä vielä n. 2 minuutin ajan. Kaada hillo pakkauksen ohjeen mukaan Atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin, ja anna jäähtyä. Säilytä valmis herkullinen hillo jääkaapissa.

You may also like

Leave a Comment