Home herkku Laskiaispullat kinuskilla ja vadelmilla

Laskiaispullat kinuskilla ja vadelmilla

by Maailman makuja
Laskiaispullat kinuskilla ja vadelmilla

Talven sesonkiherkkujen paras aika on juuri nyt käsillä, nimittäin laskiaispullien sesonki! Hyvän pullan voittanutta ei ole – korvapuustit, voisilmäpullat ja laskiaispullat ovat kaikki täydellisiä omalla tavallaan. Nyt kuitenkin riehakkaan laskiaisen kunniaksi paneudumme leipomaan täydelliset laskiaispullat kinuskilla, vadelmilla ja kermavaahdolla täytettynä.

laskiaispullat
Laskiaispullat kinuskilla ja vadelmilla on ihana makea herkku!

Pullia leipoessa pullataikinaan kannattaa panostaa, jotta pullista tulee täydellisiä; pehmeitä, maukkaita ja kuohkeita. Mikään ei ole kurjempaa kuin se, että haukkaat täydelliseltä näyttävää pullaa, joka osoittautuukin kuivaksi käppyräksi. Sellaiset pullat ei jatkoon.

Pullataikinaa pitää vaivata tarpeeksi kauan, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Itse taikina sekä pullat pitää molemmat kohottaa. Taikina kannattaa tehdä veteen, (ellei leivo kookospullia kookosmaitoon), ja käyttää runsaasti voita. Kananmuna kovettaa pullataikinan, joten en suosittele käyttämään taikinassa kananmunaa ollenkaan. Näillä neuvoilla pitäisi syntyä oikeanlainen pullataikina, josta syntyy täydelliset pullat.

Laskiaispullat jakavat mielipiteitä, toiset rakastavat hillo+kermavaahto-komboa, toiset taas ovat mantelimassan ystäviä. Itse mietin, miten saisin tehtyä laskiaispullista vielä astetta överimpiä, sellaisia, jotka hurmaavat makeudellaan ja saavat kuolan valumaan pelkästä ajatuksestakin. Kunnes keksin täydellisen täyteyhdistelmän… Kinuski-vadelma-kermavaahto laskiaispullat! Törsleffsin karamellisoitua maitotiivistettä merisuolakiteillä tuunattuna, kokonaisia vadelmia sekä pumpulinpehmeää kermavaahtoa. Täy-del-lis-tä.

Laskiaispullat Törsleffs kinuskilla ja vadelmilla
Törsleffs karamellisoitu kondensoitu maito on täydellistä valmista kinuskia ja sopii laskiaispullan väliin.

Karamellisoitu maitotiiviste on itsessään makeaa kinuskia, joten merisuolakiteet tasapainottavat kokonaisuutta, ja antavat pullalle ryhtiä. Tuoreet/pakastevadelmat ovat kirpsakoita, joten myös ne tasapainottavat kinuskin makeutta. Kermavaahto taas, no ilman sitä ei ole laskiaispullaa.

Vaikka laskiaissunnuntai meni jo eilen, vielä ainakin huomenna laskiaistiistaina herkutellaan pullilla. Kokeile siis vaihteeksi laskiaispullia tällä ihanan suloisella täyteyhdistelmällä, lupaan että ihastut. ❤

Laskiaispullat kinuskilla ja vadelmilla

Pullataikina:

  • 5 dl vettä (vedellä syntyy pehmoisin pullataikina)
  • 50g tuorehiivaa/ tai 2 pss kuivahiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • reilu 1 rkl kardemummaa
  • n. 14 dl vehnäjauhoja (näppituntumalla selviää mikä määrä hyvä)
  • 200g huoneenlämpöistä pehmeää voita
  • Voiteluun: 1 muna

Väliin:

  • Törsleffs karamellisoitua maitotiivistettä
  • tuoreita/pakastevadelmia
  • 1 prk kuohukermaa
  • (halutessasi ripaus vaniljasokeria kermavaahdon joukkoon)
  • hyppysellinen merisuolakiteitä
  • koristeluun tomusokeria

Ota voi huoneenlämpöön. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (jos käytät kuivahiivaa lämmitä +42°C) ja liota hiiva veteen, lisää sokeri, suola sekä kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vatkaa taikinaa hiljalleen yleiskoneella. Taikinaan ei kannata lisätä liikaa jauhoja, se saa jäädä pehmeäksi, mutta niin, että se irtoaa kuitenkin kulhon reunoilta. Lisää pehmeä voi ja vatkaa vielä n. 10 minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi n. puoli tuntia.

Leivo pullataikinasta ensin pitko, ja pilko se sopiviin n. 80-100g osiin. Leivo taikinapalloista pullia ja anna jälleen kohota kaksinkertaiseksi leivinpaperin päällä vuoratulla pellillä keittiöliinan alla.
Voitele pullat munalla, ripottele päälle sokeria. Paista pullat uunissa keskitasolla 220°C n. 7-10 minuuttia uunin tehosta riippuen. Tarkkaile paistoa, etteivät pullat paistu liian kuiviksi. Täydellisesti paistettu pulla on vielä pehmeä, mutta pohja on kypsynyt ja ruskea.

Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä. Notkista karamellisoitu maitotiiviste ja lisää siihen hyppysellinen merisuolakiteitä. Leikkaa pullista hattu pois, lusikoi suolakinuskia, asettele vadelmat kinuskin päälle ja pursota kerma. Aseta hattu päällimäiseksi ja ripottele päälle tomusokeria.
Nauti täydelliset laskiaispullat hyvässä seurassa.

You may also like

Leave a Comment