Home arkiruoka Kurpitsasosekeitto – syksyn sesongin keitto

Kurpitsasosekeitto – syksyn sesongin keitto

by Maailman makuja
kurpitsasosekeitto Heinz valkoisilla pavuilla

Kurpitsan sesonki on nyt käsillä ja kuinka ihanalta se maistuukaan. Kurpitsasosekeitto, Patak’s kurpitsacurry, uunissa paahdettu kurpitsa – kaikki maistuvat nyt erityisen hyvältä, kun kurpitsat ovat parhaimmillaan, makeita ja täyteläisen pähkinäisen makuisia. Näin lihattoman lokakuun aikaan on myös kiva kokkailla erilaisia kasvisruokia ja ehkä keksiä uusia suosikkeja omalle arkiruokalistalleen.

kurpitsasosekeitto Heinz valkoisilla pavuilla
Sesongin herkullisin kurpitsasosekeitto

Sosekeitot ovat nopeita ja helppoja arjen pelastajia, ja tämä kurpitsasosekeitto on yksi herkullinen variaatio omien suosikkien joukkoon. Myskikurpitsan lisäksi keittoon ruokaisuutta tuo Heinzin valkoiset pavut, tuo legendaarinen säilyke joka lanseerattiin jo vuonna 1905. Tämä säilyke löi läpi sota-aikana englannissa, sillä pavut pitävät tunnetusti hyvin nälkää. Oiva säilyke pitää siis aina kaapissa valmiina odottamaan päiviä, jolloin jotakin täyttävää, terveellistä ja helppoa on saatava pikaisesti.

Perinteisesti nämä Heinzin valkoiset pavut tomaattikastikkeessa kuuluvat osaksi englantilaista aamiaista, mutta yhtä hyvin ne sopivat osaksi keittoja ja patoja tuomaan kasviproteiineja ja ruokaisuutta. Pavut ovat halpoja, terveellisiä ja käteviä säilykkeitä, ja makukin näissä on oikein mainio. Sosekeittoon surautettuna ne tuovat myös omanlaistansa kermaisuutta. Vaikka muuten et pavuista niin välittäisi, niin keittoon surautettuna ne eivät maistu kuitenkaan läpi. Hyvä idea siis laajentaa nirsompienkin syöjien ruokarepertuaalia on valmistaa sosekeitto, johon voi hyvin laittaa vähän niitä arvelluttavampiakin kasviksia ja lisukkeita.

kurpitsasosekeitto Heinz valkoisilla pavuilla
Heinzin legendaariset valkoiset pavut tomaattikastikkeessa tuovat kurpitsasosekeittoon lisää ruokaisuutta.

Kurpitsasosekeittoa valmistuu kerralla iso satsi, josta riittää hyvin syötävää. Keitot ovatkin siitä mukavia, että ne maistuvat yhtä hyviltä myös uudelleen lämmitettyinä. Kelpo arkiruoka siis, kun lounasta tai illallista pitää saaada nopeasti etätöiden tai harrastuksien lomassa. Sen kun tekee kerralla ison satsin tätä kurpitsasosekeittoa ja nauttii kokkauksen tuloksista koko viikon.

kurpitsasosekeitto
Lämmittävä kurpisasosekeitto

Miten sinä nautit valkoiset pavut mieluiten – perinteisesti englantilaisen aamupalan osana vai esimerkiksi tällaiseen sosekeittoon surautettuna?

Kurpitsasosekeitto Heinz valkoisilla pavuilla

 • 1 myskikurpitsa
 • 1 tölkki Heinz valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
 • 2 porkkanaa
 • 1 sipuli
 • tuoretta inkivääriä noin peukalon pään kokoinen pala
 • n. 5 dl kasvislientä riippuen kuinka paksua keitosta haluaa
 • 1 purkki (250ml) kookosmaitoa esim. Go-Tan
 • suolaa, pippuria
 • chilimaustetta
 • jauhettua korianteria
 • juustokuminaa

Laita uuni kuumenemaan 225°C. Kuori ja pilko myskikurpitsa, porkkanat, sipuli ja inkivääri. Levitä ne pellille ja lorauta päälle oliiviöljyä ja mausteet. Paahda uunissa n. 30 minuuttia, kunnes kurpitsa ja porkkanat ovat pehmenneet. Keitä sillä välin kasvisliemi. Lisää uunissa paahtuneet kasvikset ja pavut kasvisliemen joukkoon ja soseuta joko sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää kookosmaito ja kiehauta keitto vielä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

You may also like

Leave a Comment